Психологiчна характеристика агресивностi у пiдлiтковому вiцi (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. Стаття присвячена проблемi агресивної поведiнки впiдлiтковому вiцi. Зазначається про актуальнiсть її дослiдженняв умовах глобальних соцiальних трансформацiй. Розглядаютьсядеякi пiдходи до iнтерпретацiї визначеного поняття. Робитьсяспроба систематизувати провiднi чинники агресивностi пiдлiтка.Зауважується про роль референтного середовища та сiмейноговиховання як можливих каталiзаторiв агресивностi в цьому вiцi.Розкривається специфiка пiдлiткової агресiї у зв’язку iз вiковоюкризою та процесами iнтенсифiкацiї самосвiдомостi. Представленотипологiї та класифiкацiї агресивностi, видiлено деякi характерологiчнiознаки особистостi агресивного пiдлiтка.
Keywords: агресивнiсть; агресивна поведiнка; самосвiдомiсть; референтне середовище; сiмейнi стосунки