Теоретичнi основи дослiдження проблеми самовиховання особистостi в психологiї (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. У статтi представлено теоретичний аналiз проблемисамовиховання особистостi як психологiчного феномену. Визначенопоняттєво-категорiальний апарат та розкрито деякi сутнiснiособливостi процесу самовиховання. Виявлено структуру та динамiкупроцесу самовиховання в контекстi категорiї самосвiдомостi.Пiдкреслюється роль самопiзнання, саморегуляцiї, самоставленнята самоповаги у напрямку позитивних трансформацiй особистостi.Встановлено, що процеси самовиховання i саморегуляцiї являютьсобою свiдому практичну дiяльнiсть, спрямовану на бiльш повнуреалiзацiю людиною себе як особистостi. Окреслено перспективиподальших дослiджень.
Keywords: самовиховання; самопiзнання; саморегуляцiя; особистiснi змiни; самоповага