Прокрастинацiя шляхи профiлактики, запобiгання (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. У статтi розглянуто феномен прокрастинацiї у контекстiрiзних культур та часу. Дослiджено таке поняття як «прокрастинацiя»,визначено актуальнiсть даного явища та закономiрнiсть йогозростання. Представлено результати емпiричного дослiдженняпоширення означеного феномену серед молодi. З’ясовано причиниiснування прокрастинацiї у юнацькому вiцi. Виявлено чинники, щосприяють пiдвищенню рiвня прокрастинацiї. Видiлено сучаснi пiдходидо проблеми та описано основнi види прокрастинацiї. Показаномеханiзм її роботи та представлено основнi типи прокрастинаторiв.Сформовано перелiк вiдволiкаючих факторiв, а також розробленопсихолого-педагогiчнi рекомендацiї запобiгання прокрастинацiї.
Keywords: прокрастинацiя; прокрастинатор; зволiкання; стрес; мотивацiя; юнацький перiод; молодь