Психологiчна детермiнацiя професiйного самовдосконалення майбутнього вчителя (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. У статтi здiйснено аналiз професiйного самовдосконаленняяк одного iз базових чинникiв особистiсного зростання майбутньоговчителя. Розглянуто рiзнi пiдходи науковцiв щодо визначення сутностiпрофесiйного самовдосконалення як особистiсно цiнної i професiйноважливої якостi особистостi i представлено основнi характеристикиозначеного феномена. Встановлено, що психологiчною основоюпрофесiйного самовдосконалення виступає професiйна самосвiдомiсть,яка сприяє розвитку майбутнього вчителя як суб’єкта професiйногосамовдосконалення. Визначено основнi психологiчнi детермiнантипроцесу професiйного самовдосконалення особистостi та представленаїх характеристика.
Keywords: самовдосконалення; професiйне самовдосконалення; самопiзнання; самоаналiз; самооцiнка; саморегуляцiя; самопроектування