Сутнiсть i змiстовна характеристика структурно-функцiональних компонентiв комунiкативної компетентностi вчителя (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. У статтi здiйснений аналiз теоретичних засад проблемикомунiкативної компетентностi як iнтегративного утворенняособистостi майбутнього вчителя. Представлено варiативнiстьвизначення поняття «комунiкативна компетентнiсть». Розглянуторiзнi пiдходи науковцiв до розкриття сутностi i змiсту означеногофеномену. Визначено основнi структурно-функцiональнi компонентикомунiкативної компетентностi (гностичний, мотивацiйно-цiннiсний,операцiйно-дiяльнiсний, рефлексивний, особистiсний, емоцiйновольовий) та подано їх змiстовну характеристику. За результатамитеоретичного аналiзу означено комунiкативну компетентнiстьяк систему внутрiшнiх резервiв особистостi, необхiдних длякомунiкативної дiї в мiжособистiснiй взаємодiї.
Keywords: компетентнiсть; педагогiчна компетентнiсть; професiйно-педагогiчна компетентнiсть; комунiкативна компетентнiсть; функцiонально-структурнi компоненти