Особливостi розвитку емпатiї у студентiв медичного коледжу (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. Тривоги i турботи, егоцентризм, незрiлiсть i взагалiзанурення в себе заважають нам спiвчувати iншим людям. Протягомдвох рокiв, спостерiгаючи за студентами медичного коледжу таїхнiми вiдносинами, можна зробити неутiшний висновок, що рiвеньемпатiї знаходиться на дуже низькому рiвнi. Чи потрiбно майбутньомумедичному працiвнику бути людною з високим рiвнем емпатiї, чи цяякiсть буде заважити виконувати свiй професiйний обов’язок? Статтяпро необхiднiсть дотримання медичного гуманiзму, загальнолюдськихнорм моральностi, якi чiтко визначенi медичною етикою та медичноюдеонтологiєю. Одна з таких норм — чуйне ставлення до болю,страждань i хвороби iншої людини.
Keywords: «емпатiйна культура»; iнтуїцiя; емоцiйна чуйнiсть; iдентифiкацiя; «рацiональний канал»; спiвчуття; спiвпереживання; iнтелект (мислення); емоцiйний iнтелект; деонтологiя; «гуманiзм»; «гуманнiсть»; «гуманiстична спрямованiсть освiтнього процесу»; «гуманiзацiя»; «емпатiйне слухання»; «конгруентна емпатiя»