Професiйне вигорання у педагогiв: сутнiсть, ознаки, профiлактика (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. Стаття присвячена проблемi професiйного вигоранняу педагогiв. Дослiджено сутнiсть поняття «синдром професiйноговигорання» (СПВ). Наведено основнi ознаки та симптоми синдромупрофесiйного вигорання. Обгрунтованi причини сучасної тенденцiї дозростання кiлькостi педагогiв iз СПВ. Розглянуто наукову лiтературустосовно сутностi, психологiчних та педагогiчних причин, проявiвта профiлактики СПВ у педагогiв. Проаналiзовано результатипопереднiх дослiджень за методикою «Дiагностика професiйноговигорання» К. Маслач та С. Джексон. Визначено основнi критерiї СПВ.Запропоновано профiлактичнi методи СПВ на основi опрацьованоїнаукової лiтератури.
Keywords: синдром «професiйного вигорання»; «емоцiйного вигорання» (СПВ); симптоми СПВ; ознаки СПВ; емоцiйне виснаження; деперсоналiзацiя; редукцiї особистiсних досягнень; профiлактика