Переосмислення ролi шкiльної освiти: психологiчний аспект (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. У статтi представлено аналiз програми пiдвищенняякостi освiти, розробленої у однiй з центральних шкiл мiста зпозицiй наявностi в нiй психологiчного аспекту. Зроблено стислийогляд сучасних наукових джерел щодо недостатньої психологiчноїграмотностi здобувачiв освiти та вчителiв, нездатностi упроваджуватинаявнi знання у практику роботи. Дослiджено основнi психологiчнiскладовi програми: формування наукової доброчесностi, органiзацiяособистiсно-орiєнтованого навчання, створення портфолiо учня тавчителя як мотиватора дiяльностi, побудова iндивiдуальної освiтньоїтраєкторiї здобувача освiти. Окреслено перспективи подальшихрозвiдок у спiвпрацi вищої та середньої школи.
Keywords: здобувачi освiти; пiдвищення якостi освiти; особистiсно-орiєнтоване навчання; мотивацiя дiяльності; саморозвиток; самовдосконалення