Особливостi органiзацiї корекцiйної роботи з дiтьми iз порушеннями iнтелектуального розвитку в умовах загальноосвiтнього заклад (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. В статтi розглядається проблема включення дiтей зiнтелектуальними порушеннями в середовище загальноосвiтньоїшколи з iнклюзивною формою навчання. В основi iнклюзивної освiтилежать iдеї рiвного ставлення до всiх членiв суспiльства незалежно вiдїхньої нацiональностi, статi, раси, культури, соцiального стану, релiгiї,iндивiдуальних можливостей i здiбностей. У статтi акцентуєтьсяувага на особливостях органiзацiї корекцiйної роботи з дiтьми зiнтелектуальними порушеннями та розкриваються шляхи реалiзацiїкорекцiйного компоненту в умовах загальноосвiтнього закладу.За результатами здiйсненого авторами теоретико-методологiчногоаналiзу у статтi представлено думку вчених-олiгофренопедагогiвпро особливостi процесу корекцiйного навчання та виховання дiтейз iнтелектуальними порушеннями. У якостi головного аргументуефективної реалiзацiї iнклюзiї дiтей з iнтелектуальними порушеннямиє модифiкацiя методiв, методик та прийомiв i принципiв спецiальноїдидактики в освiтньо-iнтеграцiйному процесi. Корекцiйно-розвивальненавчання передбачає поглиблену роботу з корекцiї психiчних функцiй,пiзнавальної дiяльностi, навичок спiлкування, а також з розвиткувмiнь i навичок у процесi трудового навчання спроможностi iздiбностей дiтей.
Keywords: дiти з особливими освiтнiми потребами; дiти з iнтелектуальними порушеннями; iнклюзiя; iнклюзивне навчання; корекцiйна-розвиткова робота; мультидисциплiнарна команда; супервiзiя