Медiаторство як засiб вирiшення конфлiктiв у студентському середовищi (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. Стаття присвячена дослiдженню такої соцiальної категорiї,як медiаторство. Доведена актуальнiсть упровадження такої процедуриу студентському середовищi, оскiльки об’єднання рiзних особистостейможе стати пiдгрунтям для розвитку конфлiктiв. Описано результатипсихолого-педагогiчного експерименту у двох вiкових групах: студентiвпершого курсу рiзних вищих навчальних закладiв. Показано, щочастiше, в залежностi вiд вiкової групи, студенти обирають стратегiюповедiнки у вирiшеннi конфлiктної ситуацiї у якостi суперництвата спiвробiтництва, а бiльш старша вiкова група ще й компромiс.Обгрунтовано, що медiаторство найбiльш ефективне для вирiшенняконфлiктiв у студентському середовищi.
Keywords: конфлiкт; педагогiчний експеримент; медiацiя; процедура медiаторства; примирення; вирiшення конфлiкту; студентське середовище