Перцептивний аспект проблеми професiйно-комунiкативної дiяльностi (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. У статтi проаналiзовано перцептивний аспект професiйнокомунiкативної дiяльностi. З’ясовано сутнiсть та особливостiкомунiкативної дiяльностi як процесу суб’єкт-суб’єктної взаємодiї.Встановлено основу перцептивної сторони комунiкативної дiяльностi,яку складають сформованi комунiкативнi здiбностi, що знаходятьсвоє вiдображення в умiннях пiзнавати та об’єктивно iнтерпретуватизовнiшнi прояви особи, що сприймається. Представлено i описаносистему перцептивних умiнь як важливого компоненту i умовиуспiшної взаємодiї людей у процесi спiльної дiяльностi. Визначенопсихологiчнi механiзми ефективного сприйняття, розумiння, оцiнки iстворення адекватного образу партнера по взаємодiї та означено їххарактеристики.
Keywords: комунiкативна дiяльнiсть; соцiальна перцепцiя; перцептивнi здiбностi; перцептивнi вмiння; психологiчнi механiзми; «суб’єктивне поле значень»