Психологiчнi особливостi навчальної мотивацiї осiб зi статусом дiтей-сирiт та дiтей позбавлених батькiвського пiклування (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. Стаття присвячена проблемi формування позитивноїмотивацiї у осiб зi статусом дитини-сироти (дитини позбавленогобатькiвського пiклування). Пiдкреслено специфiчнiсть умовстановлення особистостi дiтей-сирiт, як обставину для варiюваннямотивацiйної сфери дослiджуваних. Презентовано результатиемпiричного дослiдження спрямованостi навчальної мотивацiїосiб з вiдповiдним статусом, зважаючи на домiнування одного змотивiв — досягнення успiху або уникнення (остраху) невдачi вучбово-професiйнiй дiяльностi. Отриманi результати порiвняно зпоказниками групи осiб, що виховувались у батькiвських сiм’ях.Зроблено висновок про загальну тенденцiю домiнування позитивноїнавчальної мотивацiї у випробуваних, включно з дiтьми-сиротами.
Keywords: позитивна мотивацiя; провiднi мотиви; сирiтство; становлення особистостi дитини-сироти; навчальна мотивацiя