Психологiчний дискурс екзистенцiального конфлiкту у повiстi Оноре де Бальзака «Гобсек» (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. У статтi висвiтлено психологiчнi аспекти феноменуекзистенцiйного конфлiкту у свiтоглядному контентi особистостiсучасної доби. Означено сутнiсть екзистенцiйного конфлiкту у повiстiОноре де Бальзака «Гобсек», окреслено психологiчнi характеристикипротистояння людини i суспiльства, що спричиняє вiдчуження людинивiд свiту та вiд самої себе. Визначено сутнiсть художнього психологiзмуу лiтературних творах. Автор наводить результати емпiричноговивчення типових моделей конфлiктної поведiнки школярiв юнацькоговiку. Наголошено на актуальностi проблеми розвитку конструктивногосвiтобачення школярiв у системi освiти, i зокрема при вивченнiлiтератури. Розглядається проблема органiзацiї роботи вчителя iзучнями на уроках зарубiжної лiтератури.
Keywords: екзистенцiальнiсть; конфлiкт; психологiзм; пiзнавальна активнiсть; свiтобачення