Полiварiативна специфiка психологiчних ресурсiв особистостi (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2021)
Анотацiя. Статтю присвячено проблемi психологiчних ресурсiв, щоактивно вивчається в сучаснiй вiтчизнянiй i зарубiжнiй психологiї.Акцентовано на гострiй актуальностi та значущостi її дослiдженняяк для теорiї, так i для практики. Представлено теоретичний огляддеяких сучасних концепцiй психологiчних ресурсiв, розглянуторiзнi дефiнiтивнi позицiї щодо психологiчної iнтерпретацiї базовогопоняття. Встановлено, що психологiчна сутнiсть психологiчнихресурсiв виявляється в контекстi дiяльнiсної, адаптацiйної, соцiальноопосередкованої та iнших наукових парадигм. Обгрунтовано рольресурсiв в структурi резистентної поведiнки. Зроблено спробувиявлення полiварiативної специфiки феномену, що опосередкованакомплексом життєвих потреб. Окреслено перспективи подальшихнаукових пошукiв
Keywords: психологiчнi ресурси; iндивiдуальнi можливості; досвiд; потенцiал; адаптацiя; самореалiзацiя; життєтворчiсть; життєздiйснення