Дослiдження особистiсної рефлексiї в пiдлiтковому вiцi (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2021)
Статтю присвячено дослiдженню рефлексiї в пiдлiтковомувiцi. Розглянуто та проаналiзовано науковi джерела з окресленоїтеми. Визначено важливiсть рефлексування. Представлено поглядинауковцiв на дослiджуваний феномен i його значущiсть у пiдлiтковомувiцi. За допомогою методики визначення рiвня рефлексивностiА. В. Карпова, В. В. Пономарьової здiйснено дiагностику рiвнярозвитку рефлексiї в сучасних пiдлiткiв. Наведено результати аналiзудiагностики. Зроблено висновки щодо наявного рiвня особистiсноїрефлексiї в пiдлiткiв i розроблено психолого-педагогiчнi рекомендацiїщодо його пiдвищення.
Keywords: рефлексiя, особистiсна рефлексiя, рефлексивнiсть, пiдлiтковий вiк, розвиток особистостi, свiдомiсть