Поколiння X, Y, Z: морально-релiгiйнi цiнностi як основа спрямованостi особистостi (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2021)
У статтi розглянуто теорiю поколiнь Вiльяма Штраусата Нейла Хоува й подано її характеристику. Узагальнено впливполiтичних, соцiальних й економiчних змiн на формування цiннiснихорiєнтирiв окремих поколiнь. Представлено релiгiйний вибiрнароджених у перiод з 1965 по 2010 роки. Виявлено, що середпоколiння Y зростає кiлькiсть тих, хто не ототожнює себе з релiгiйноютрадицiєю. Встановлено рiзницю мiж цiнностями поколiнь: найвищийвiдсоток представникiв, не пов’язаних з релiгiєю в поколiнь Y i Z.Доведено вплив релiгiйних цiннiсних характеристик на рiзницю в їхсоцiально-особистiсних установках, що впливають на ставлення досiм’ї, роботи та релiгiї.
Keywords: теорiя поколiнь, цiнностi поколiнь, релiгiя, моральнi цiнності