Психологiчнi особливостi синдрому емоцiйного вигорання працiвникiв освiти (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2021)
Стаття присвячена проблемi емоцiйного вигоранняпрацiвникiв освiти. Представлено теоретичний огляд сучаснихконцепцiй феномену. Зроблено спробу розгорнутого дефiнiтивногоаналiзу базового поняття. Означено основну сутнiсть феноменуяк складного психофiзiологiчного явища, що виникає внаслiдоктривалого емоцiйного перенавантаження, особливо в умовахвиконання професiйної дiяльностi. Визначено полiфакторну специфiкута змiстовно-динамiчнi особливостi синдрому емоцiйного вигоранняпрацiвникiв освiти. Обґрунтовано необхiднiсть органiзацiї соцiальногопсихологiчного супроводу дiяльностi вчителя, що передбачаєполiпшення умов працi та пiдвищення енергетично-адаптацiйногопотенцiалу працiвникiв освiти.
Keywords: емоцiйне вигорання, афективне виснаження, напруження, перенавантаження, хронiчна втома, професiйний стрес