Феномен емоцiйного лiдерства в управлiнськiй дiяльностi керiвника (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2021)
Статтю присвячено проблемi емоцiйного лiдерства в рамкахуправлiнської дiяльностi керiвникiв. Наведено формулу ефективноївзаємодiї таких психологiчних явищ, як: емоцiйне лiдерство, соцiальнамобiльнiсть i самореалiзацiя особистостi. Проаналiзовано регресивнумодель, де ефективнiсть взаємодiї лiдера iз соцiумом залежить вiдособистiсних чинникiв, що пов’язанi з рiвнем самоусвiдомлення,самоконтролем, здатнiстю до емпатiї та соцiальними навичками.Розкрито компоненти емоцiйного лiдерства та визначено йогоособливостi в контекстi управлiнської дiяльностi керiвника. Окресленоосновнi характеристики лiдера з розвиненим емоцiйним iнтелектом.Проаналiзовано значення емоцiйного iнтелекту в управлiнськiйдiяльностi сучасного керiвника-лiдера.
Keywords: лiдерство; емоцiйне лiдерство; емоцiйний iнтелект; соцiальна мобiльнiсть; самоусвiдомлення; управління