Психологiчнi аспекти професiйного самовизначення в ранньому юнацькому вiцi (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Стаття присвячена аналiзу проблеми професiйногосамовизначення на етапi вибору професiї в юнацькому вiцi. Розглянутопсихолого-педагогiчнi уявлення щодо сутностi i змiсту професiйногосамовизначення. Акцентовано на виборi професiї як основногостратегiчного етапу професiйного самовизначення в ранньомуюнацькому вiцi. Подано опис перепон професiйного вибору, розкритосутнiсть суперечностей, що виникають у процесi вибору професiї.Зосереджено увагу на основних чинниках, що обумовлюютьпрофесiйний вибiр. Доведено, що детермiнантами усвiдомленоговибору професiї виступають як внутрiшнi, так i зовнiшнi чинники.
Keywords: самовизначення; особистiсне самовизначення; професiйне самовизначення; юнацький вiк; суперечності; соцiально-психологiчнi фактори