Психiчний розвиток дитини раннього вiку в умовах дефiцитарностi батькiвського пiклування (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Стаття присвячена аналiзу психологiчних вимiрiв розвиткудитини раннього вiку. Констатовано, що нормотиповий розвитокдитини на раннiх стадiях генези буття обумовлений конгруентнiстюбатькiвського пiклування. Зазначене спонукає до визнання критичноїдеструктивностi предикторiв материнської депривацiї. Зроблено акцентна формуваннi стосункiв спiвзалежностi мiж дiтьми раннього вiкута батьками. У статтi висвiтлено маркери психiчного дизонтогенезудiтей переддошкiльного вiку через вiдокремлення дитини вiд матерiта/або ранньої iнституалiзацiї дитини. Окреслено основнi напрямипрофiлактики та корекцiї виявiв дизонтогенезу в розвитку дитинираннього вiку в умовах дефiцитарностi батькiвського пiклування
Keywords: емоційна прихильність; сепарація; психiчний дизонтогенез; материнська депривацiя; дефiцитарнiсть батькiвського пiклування; дитинство; ранній вік