Психологічні особливості девіантної поведінки в підлітковому віці (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Підлітковий вік — один з найбільш складних періодів розвитку людини. Не дивлячись на відносну короткочасність, він практично визначає все подальше життя особистості. Саме в підлітковому віці переважно відбувається формування характеру і інших засадових якостей особистості. Перехід від дитинства до дорослості, зміна звичайного для молодших класів шкільного навчання на більш інтенсивну за навантаженням учбову програму старшої школи, а також бурхлива гормональна перебудова організму – роблять підлітка особливо уразливим і схильним до негативних впливів. Крім того, необхідно враховувати властиве підліткам прагнення звільнитися від опіки і контролю рідних, вчителів та інших вихователів. Таке прагнення може приводити до заперечення духовних цінностей і стандартів життя старшого покоління. З іншого боку, все більш очевидними стають дефекти у виховній роботі з підлітками. Особливо значущими в цьому відношенні є неправильні взаємостосунки в сім’ї.
Keywords: психологічні особливості девіантної поведінки в підлітковому віці