Подготовка студентов к работе с жертвами семейного насилия (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Człowiek w swej naturze od zawsze przejawiał tendencje dominowania nad innymi. Dominacyjne zachowania są niewłaściwe jeśli służą nadużywaniu swojej pozycji i siły w stosunku do słabszych, często osób z najbliższego otoczenia, a szczególnie najbliższych członków rodziny, rodziców, dzieci i współmałżonków. Wszystkie formy złego traktowania najbliższych w środowisku rodzinnym, współistniejące z nadużyciem siły noszą miano przemocy wewnątrzrodzinnej.
Keywords: рrzygotowanie studentów do pracy z ofiarami przemocy wewnątrzrodzinnej