Вивчення психологічних особливостей стереотипів соціальної перцепції… (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Під соціальним стереотипом розуміють спрощений, схематизований, емоційно забарвлений та надзвичайно стійкий образ певної соціальної групи чи спільноти, який досить легко розповсюджується на всіх її представників [1,с.95]. Нерідко при визначенні соціального стереотипу підкреслюють його цілісність, яскраво виражене оцінювальне та ціннісне забарвлення, навантаженість його т.зв. «помилковим компонентом» тощо. В інших випадках акцентуються його динамічні характеристики – стійкість, ригідність, консерватизм, - що свідчать про здатність успішно опиратися будь-якій інформації, спрямованій на його зміну. Загальним при тлумаченні поняття «соціальний стереотип» є також визнання його переважно негативним феноменом, що протистоїть повному, адекватному взаєморозумінню людей, трактування його в якості своєрідних шор, що викривляють бачення соціальної реальності.
Keywords: вивчення психологічних особливостей стереотипів соціальної перцепції…