Психологiчнi аспекти морального розвитку пiдлiткiв (на прикладi вивчення роману Г. Лi «Убити пересмiшника») (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2023)
Стаття присвячена проблемi морального розвитку сучаснихпiдлiткiв засобами шкiльної освiти. Проаналiзовано сутнiснi вимiриморального розвитку особистостi, окреслено розвиток моральноїсвiдомостi сучасних пiдлiткiв як ефекту соцiалiзацiї особистостi.Представлено результати вимiрювання цiннiсних орiєнтацiй пiдлiткiвза допомогою методики М. Рокича. Особливу увагу придiленорозвивальному потенцiалу зарубiжної лiтератури. Автор детальнорозглядає виховний i розвивальний ресурс роману Г. Лi «Убитипересмiшника» у формуваннi моральної свiдомостi особистостiстарших пiдлiткiв. Виявлено можливостi цього роману в розвиткутолерантностi i почуття справедливостi пiдлiткiв.
Keywords: мораль; моральний розвиток; толерантність; дорослішання; підлітковий вік; психолого-педагогічний супровід