Гендернi особливостi перебiгу кризи середини життя (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2023)
У цiй статтi проаналiзованi загальнi особливостi кризисереднього вiку. Серед основних закономiрностей перебiгу кризисередини життя були визначенi: переоцiнка життєвого задуму; пошукнових смислiв; визначення цiлей i шляхiв їх досягнення вiдповiднодо оновлених життєвих прiоритетiв. Зроблено спробу виявленнягендерних вiдмiнностей переживання кризи у вiцi 35–48 рокiв. Задопомогою методики «Тест сенсожиттєвих орiєнтацiй» — СЖО(Дж. Крамбо та Л. Махолiка в адаптацiї Д. О. Леонтьєва) буливизначенi особливостi сенсожиттєвих орiєнтацiй чоловiкiв i жiноксереднього вiку
Keywords: криза; криза середнього віку; гендерні особливості середнього віку; сенсожиттєві орієнтації чоловіків і жінок середнього віку