Особливостi навчальної мотивацiї студентiв в умовах збiльшення частки дистанцiйного навчання у складi комбiнованого (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2023)
Стаття присвячена проблемi навчальної мотивацiїстудентiв, що визнається науковцями як одна з прiоритетних в умовахсучасних трансформацiй української освiти. На основi теоретичногоаналiзу окреслено специфiку комбiнованого навчання як формиорганiзацiї освiтнього процесу — одного з провiдних чинникiвнавчальної мотивацiї. Особливу увагу було придiлено розглядувпливу на мотивацiю студентiв збiльшення частки дистанцiйних формнавчання у складi комбiнованого. Здiйснено перевiрку гiпотези щодозмiни мотивацiї до навчання через збiльшення дистанцiйних форм восвiтньому процесi. Представлено результати дiагностики особливостейнавчальної мотивацiї студентiв Криворiзького педагогiчногоунiверситету, а також результати порiвняльного аналiзу отриманихданих iз результатами аналогiчних дослiджень мотивацiї навчальноїдiяльностi студентiв iнших закладiв вищої освiти України в перiод доiнтенсифiкацiї впровадження дистанцiйних форм навчання. Визначеноособливостi iєрархiї мотивiв у дослiджуваних групах, специфiкупровiдних мотивiв до навчання, мiсце пiзнавальних i професiйнихмотивiв, якi можна розглядати як позитивний фактор професiйногостановлення здобувачiв освiти. Окреслено перспективи подальшихнаукових пошукiв.
Keywords: мотив; ієрархія мотивів; комбіноване навчання; дистанційне навчання; мотиваційні фактори; мотивація навчання