Психолого–педагогічна модель майбутнього викладача вищої школи (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
У статті проаналізовано й узагальнено основні теоретичні підходи до визначення поняття ―компетентність‖. Розглянуто особливості професійної компетентності педагогів, представлені як обґрунтовані структурно-функціональні компоненти, що визначаються сукупністю функціонально-професійних складових компетентності майбутніх педагогів. Досліджено психологічні чинники, які сприяють формуванню професійної компетентності майбутніх педагогів. Зроблено висновки щодо особливостей професійної компетентності сучасних педагогів, важливості врахування всіх аспектів гармонійного розвитку майбутнього фахівця.
Keywords: компетентність; компетенція; психолого-педагогічне керування; психолого-педагогічна компетентність; структурно-функціональні компоненти компетентності; ситуативне мислення