Соціалізація особистості у контексті освітнього простору: теоретичний дискурс (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Стаття присвячена аналізу проблеми соціалізації особистості у вимірах освітньо-виховного процесу. Здійснено теоретичне узагальнення тенденцій інтерпретації поняття «соціалізація» у науковій літературі. Автор статті розглядає соціалізацію особистості як складний соціально психологічний феномен, який одночасно є процесом і результатом становлення особистості у діяльності та взаємодії з іншими людьми.
Keywords: соціалізація; суб’єктогенез; адаптація; інтерналізація; самодетермінація; его-ідентичність; гуманізація освіти; моделювання; діалог