Проблема вікової кризи у психології та педагогіці (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Останнім часом у психології накопичений великий масив даних щодо вікових криз розвитку. Як підкреслював Л.С. Виготський, ключ до закономірностей онтогенезу слід шукати в кризах розвитку. В останні роки помітною є тенденція зростання інтересу до проблеми кризи ідентичності, життєвої кризи, професійної кризи та зменшення уваги до класичних вікових криз, зокрема, підліткової. Між тим очевидно, що нові соціокультурні умови суттєво впливають на перебіг критичних періодів розвитку, їх зміст та структуру у сучасних підлітків. Метою статті є теоретичний аналіз різних підходів до пояснення підліткової кризи.
Keywords: проблема вікової кризи у психології та педагогіці