Соціально-психологічна детермінація психічного здоров’я юнаків (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2015)
В умовах системних змін у суспільстві докорінно змінюється соціальна ситуація розвитку індивідуально-психологічних властивостей особистості та психічних функцій організму. Різновекторні і довготривалі впливи несприятливих соціальних, економічних, екологічних, психологічних чинників у сучасних реаліях життєдіяльності спричиняють зростання нервово-психічного напруження людини, що значною мірою обумовлює збільшення деструктивних переживань і девіації у поведінці (Л.Ф.Бурлачук,Б.Д.Карвасарський, М.С.Корольчук, А.Є.Личко, Т.М.Титаренко та ін.). Необхідність корегування моделей поведінки особистості в ситуації системних змін вимагає комплексного аналізу механізмів соціалізації і зокрема соціально-психологічних детермінант моделювання життєвих сценаріїв особистості. Особливої значимості в цьому контексті набувають соціально-психологічні аспекти формування особистісних форматів інтегративної Я – концепції у юнацькому віці.
Keywords: соціально-психологічна детермінація психічного здоров’я юнаків