Корекція емоційних станів обдарованих підлітків засобами розвивальних проективних методик (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2015)
Сучасний етап відродження самостійної України, її інтеграції в європейський та світовий інформаційний простір зумовлює динамічні перетворення в галузі освіти. За таких умов перед навчальними закладами нового типу, гімназіями та ліцеями, стоїть завдання виховання інтелектуально здібної, творчо обдарованої, самостійної, активної, здатної до самопізнання й самореалізації особистості, яка володіє компетентностями світового рівня, використовує здобуті знання для розв’язання практичних завдань, аналізує нестандартні ситуації та робить життєвий і професійний вибір, усвідомлює особистий життєвий шлях. Все це зумовлює тенденції реформування освітнього простору: ускладнення навчальних програм, розширення програмового матеріалу, урізноманітнення позашкільної наукової роботи. І, звичайно ж, у такій ситуації значна увага психолого-педагогічної спільноти приділяється обдарованим та талановитим учням, творчі перемоги та наукові здобутки яких створюють елітність навчального закладу та підвищують його рейтинг. Водночас догматична система традиційного навчально-виховного процесу не враховує вектори суб’єктивної активності дитини, її здібності, інтереси та схильності, зорієнтована лише на формальний результат, висуває завищені вимоги до школярів, що, у свою чергу, спричиняє емоційні розлади обдарованих учнів. Найбільш вразливими у контексті означеного є підлітки, особистісний розвиток яких ускладнений емоційною нестабільністю та імпульсивністю поведінки [2].
Keywords: корекція емоційних станів обдарованих підлітків засобами розвивальних проективних методик