Психолінгвістична парадигма проблеми психологічного моделювання особистісних конструктів (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
У статті представлено теоретико˗методологічний огляд концептів позиціонування феноменологічних універсалій мови і мовлення у психолінгвістичних вимірах науки. Історіогенез проблеми дозволяє означити динаміку наукових поглядів на характеристики мови і мовлення, котрі забезпечують соціальні, інтелектуальні та особистісні функції людини. Розглянуто найбільш ґрунтовні теоретичні моделі породження та розгортання мовлення. Визнано, що у психолінгвістичній та когнітивній парадигмах досліджень доцільним є використання модельних уявлень щодо логіко-смислової організації мовленнєво-мисленнєвої діяльності особистості.
Keywords: мова; мовлення; мовна компетенція; мовленнєва компетентність; моделювання; дискурсивна практика; комунікативна поведінка; психолінгвістика