Поетика українських замовлянь військової тематики - Щербак, Світлана (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2018)
У статті пропонується розглянути поетику українських народних замовлянь воєнної тематики у контексті сучасного розвитку фольклористики. У статті акцентована увага на наукові праці, в яких піднімається питання тлумачення терміну замовляння, як одного із провідних малих фольклорних жанрів. Значну увагу приділено характеристиці сюжету замовляння. Простежено особливості художнього відтворення образу воїна у текстах замовлянь. Визначаються провідні особливості змістового та функціонального навантаження відповідних міфологічних образів у текстах замовлянь.