(untitled) (Literatures of the World: Poetics, Mentality and Spirituality, 2016)
У статті вперше проаналізовано текстове наповнення щоденника Д. Гуменної, зображувальний і виражальний компоненти з позицій наратології, розділу літературознавства, об’єктом дослідження якого є теорія оповіді. Здійснено спробу аналізу структурної організації щоденника, а також діалогічної взаємодії автор / читач, що надає змогу об’єктивно оцінювати результати творчої роботи мемуариста. Доведено, що в тексті взаємодіють автор і реципієнт, прочитуються інтерпретації оповідача (мемуариста) і сприйняття його думки реципієнтом.