The vision of World War I in the prose of Joseph Roth: time and space, identity, catastrophism (Literatures of the World: Poetics, Mentality and Spirituality, 2016)
У пропонованому дослідженні проаналізовано тексти відомого австрійського прозаїка Йозефа Рота (1894–1939) про Першу світову війну в її екзистенційних вимірах. Головним мотивом художнього та публіцистичного універсуму автора є мотив руйнування старого світу – розпад Австро-Угорської імперії, занапащення сформованої системи культурних орієнтирів, випробування індивіда історією та долею. В епоху історичних катаклізмів переформатовується часопростір, зокрема, в героїв Й. Рота виникає бажання жити минулим, з’являється туга за втраченим «золотим віком», а фактично – міфом монархії. Відтворена письменником широка соціальна панорама дає змогу простежити пошуки нової ідентичності представниками різних соціальних груп.
Keywords: lost generation; motif; existential category; myth-complex; time and space