The semiotic components of the Juda Iscariot image (based on the works of Lesya Ukrainka, Olga Kobylianska, Viktor Domontovych) (Literatures of the World: Poetics, Mentality and Spirituality, 2016)
Статтю присвячено семіотичному аналізу біблійного персонажу Іуди Іскаріота. Беручи до уваги суперечливість цього релігійного образу, постать Іуди у літературі – актуальний об’єкт досліджень. У роботі розкрито семіотичну парадигму образу Іуди, у різних проспекціях, що складається з семіотики портрету (бліда шкіра, сором’язливість, скритність), семіотики жестів (різкість рухів) та семіотики символів (безнадійність, безвихідь, зрада заради спасіння). Акцент зроблено на дуалізмі презентації образу від зрадника до рятівника суспільства.
Keywords: comparative method; semiotics; archetype; portrait semiotics; symbolism; dualistic approach