(untitled) (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2017)
У статті з’ясовано специфіку реалізації модусів буття в романі Івана Багряного «Сад Гетсиманський». Для виявлення джерел формування світоглядних пріоритетів І. Багряного та специфічних рис його художньої філософії здійснено їх зіставлення з найхарактернішими явищами європейської філософсько-естетичної думки середини ХХ сторіччя. Виявлено зв’язки з філософією екзистенціалізму, що зумовлені драматично-напруженим переживанням його героєм свого буття-екзистенції, проявленої через феномен беззастережності внутрішньої свободи на противагу різко обмеженій зовнішній.