(untitled) (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2015)
У статті розглянуто особливості моделювання Т. Г. Шевченком у поемах «Катерина», «Наймичка», «Княжна» нещасливої жіночої долі. Досліджено авторський підхід у відображенні трагіко-драматичних ситуацій, що мають доленосне значення для героїнь, та суспільних тенденцій, що зумовлюють жіночі страждання.