(untitled) (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2015)
Стаття торкається проблем духовних засад добротворення у творах І.Франка: духу, науки, думки, волі, боротьби добра зі злом. Репрезентоване вивчення «Гімну» І. Я. Франка подано у взаємозв’язку із світобаченням митця щодо питань розвитку суспільства та внутрішнього світу людини, котра бореться за духовне оновлення і становлення свого народу. Визначено найбільш ефективні методи, прийоми і форми організації навчальної діяльності учнів. Літературна практика ноосферної освіти акцентує увагу на ефективності біоадекватного методу. Гармонійно розвинутий читач – це духовно багата, творчо активна особистість.