(untitled) (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2014)
У статті на матеріалі листів М. Кропивницького до його друга дитинства Є. Мячикова висвітлюється низка актуальних для середини ХІХ ст. суспільно-політичних питань, що згодом знайшли відображення у його драматургічній творчості. Серед них – проблеми, пов’язані із заснуванням в Україні селянських кооперативів, місцевого самоуправління, дискримінації українців за національним походженням тощо.