(untitled) (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2014)
У статті зроблено спробу порівняльного аналізу двох редакцій одного ро-ману «Чорне озеро» В. Гжицького 1929 та 1956 років. На основі модерного дис-курсу виявлено низку авторських «доопрацювань» та змін, в результаті яких письменником було вилучено, внесено та перероблено ряд епізодів, що якісно вплинули на його художню вартість.