(untitled) (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2018)
У статті розглядається українська діаспорна література для дітей та юнацтва американського та канадського осередків з позиції Свого – Чужого. У творах виокремлено два основних концепти: «Вільний Світ» – «Старий Край», що втілюють відповідно Канаду й США та Україну. Письменники рефлектують як над загрозами Чужого, так і можливостями, що таке Чуже збуджує, порушуючи тим самим проблеми волі – неволі, асиміляції, бікультурності, турботи та самоповаги.