(untitled) (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2018)
У статті розглядається специфіка використання флористичних образів у поетичній творчості Олександра Олеся, одного з найяскравіших представників українського літературного контексту межі ХІХ та ХХ століть. На матеріалі першої поетичної збірки автора визначаються провідні особливості змістового та функціонально-стилістичного навантаження флористичних образів у ліричних поезіях митця. Підкреслюється амбівалентність уживання аналізованих образів та їх поліфункціональність у поетичному дискурсі автора. Розглядається співвіднесення фольклорної традиції та індивідуально-авторської образності в межах уживання рослинних образів у поетичних текстах. Осмислюється актуальність флористичних образів для ранньої лірики автора. У статті відзначається значущість використання флористичних образів для позначення емоцій та почуттів ліричного героя, фіксації психологічних станів та перебігу психологічних процесів.