(untitled) (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2013)
У статті підкреслюються, що вболівання В. Винниченка за чистоту, моральну бездоганність людей, що проголошують себе поборниками втілення високих ідеалів, зумовлюють доволі широке звернення автора до сатири у творах патріотичної тематики. Детально проаналізовано під означеним кутом зору оповідання «Малорос-європеєць» та «Антрепреньор Гаркун-Задунайський».