(untitled) (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2013)
Стаття присвячена розгляду сутності проблем трікстерства і як природно-генетичного явища в системі процесів виживання та співіснування живих організмів планети, і як форми паразитизму. Основна увага приділена ознакам і рисам психоментальності та духовності трікстерів-паразитів людства в реальному житті, в пам’ятках писемності та особливо в художній літературі.