Густативний код збірки оповідань Н. Гук «Книга історій та рецептів смачного настрою» (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2017)
У статті з точки зору поетики густативів розкодовано сутність смислів і надсмислів, котрі закладені у процесах приготування й подавання деяких страв, з метою створення приємного настрою, вирішення складних життєвих проблем, подолання родинних конфліктів тощо. Помічено, що Н. Гук використала практично всі прийоми передачі густативних якостей страв: від контекстуальних переліків та констатації до створення складних інтертекстуальних ситуацій. А в кількох оповіданнях їй вдалося створити ще й надзвичайно ефектні художні моделі та образи, як процесів приготування і споживання страв, довершені художні образи процесів, так і способів харчування представників різних національностей. Відзначимо, що у більшості оповідань Н. Гук для позначення процесів колективного вживання їжі використовує лексему «трапеза» та дієслово «трапезувати». Письменниця пропонує читачеві, напрочуд, багатофункціональні рецепти страв, більшість назв оповідань книги містять «глютонічні топоси». Н. Гук з допомогою художніх засобів спробувала передати багату палітру ароматів страв, котрі готують її героїні. А тому процес прочитання «Книги історій та рецептів смачного настрою» виконує одну із важливих функцій – збудження апетиту реципієнта.