Про особливості бачення в романі Ф. М. Достоєвського «Ідіот» (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2017)
У запропонованій статті розглядається унікальний художній досвід Ф. М. Достоєвського у сфері зорового сприйняття світу, бачення, одухотвореного та олюдненого. Предметом художнього бачення письменника стає безпосереднє мислення (ідея). Роман «Ідіот» поліфонічний, з безліччю рівноправних свідомостей (голосів), що перебувають в єдності і зберігають свою некупність. Крім цього, у даному творі – багатогранне бачення. Болісне і пристрасне, воно відкриває приховане і потаємне в духовному, виразному модусі. Цілий світ, переломлений через свідомість кожного з героїв, суб’єктивний, але набуває сенсу і значення в своїй єдності.
Keywords: персоналізм; роман; поліфонія; бачення; світ; краса