Художня трансформація герменевтичних концепцій Мартіна Гайдеггера у ліриці Ігоря Римарука (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2020)
У статті проаналізовано мотив творчості та образ Поета у ліриці представника поетичного покоління 1980-х років Ігоря Римарука. Теоретичною основою дослідження обрано герменевтичні концепції Мартіна Гайдеґґера, висловлені ним у працях «Навіщо поети?», «Гельдерлін і сутність поезії». Простежено драматичні колізії і внутрішні конфлікти мотиву творчості у поетичних збірках І. Римарука, зумовлені міфологемою «проклятого поета», що має давні традиції в українській літературі. Аналізується художня самобутність поетичних текстів. Визначається естетична оригінальність філософських мотивів на матеріалі поетичних збірок І.Римарука «Сльоза Богородиці», «Божественний вітер».
Keywords: лірика; стилет; стилос; герменевтичні концепції; ліричний суб’єкт; мотив; метафоричний образ