Cпособи вираження оцінки в аксіологічній картині світу Бориса Пільняка (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2020)
У статті охарактеризовано способи вираження оцінки в аксіологічній картині світу Бориса Пільняка. Під час дослідження було встановлено, що використання різноманітних способів вираження оцінки (оцінна лексика, оцінні словотвірні засоби, оцінні граматичні засоби, зображально-виражальні засоби) є характерним для письменника: оцінність забарвлює всі рівні його художнього мовлення, створюються оцінні мовленнєві образи; за допомогою категорій оцінки та оцінності висвітлюються світобачення та світогляд автора, які відбиваються в його творчому методі та створюють ядро його аксіологічної картини світу.
Keywords: оцінка; оцінність; оцінна лексика; конотація; художній текст; авторські інтенції; аксіологічна картина світу; Борис Пільняк