Ключові прийоми створення художньої реальності в екологічному романі нового типу «Веди свій плуг понад кістками мертвих» Ольги Токарчук (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2020)
У статті досліджуються прийоми, за допомогою яких реалізовано авторську стратегію Ольги Токарчук у романі «Веди свій плуг понад кістками мертвих», який можна визначити як «екологічний роман нового типу», оскільки в ньому, поряд з екологічними, ставляться й вирішуються проблеми морального характеру. Помічено, що для творчої тактики Токарчук характерні різомна жанрова стратегія, суб'єктна авторська модальність, акцент на паратекстуальних складових тексту та інші прийоми. В романі Токарчук відтворено художню реальність з проекцією в метафізичні смисли, що дозволяє говорити про тему екології морального почуття.
Keywords: екологічний роман; прийом; авторська модальність; різомна жанрова стратегія; елементи паратексту